25 jaar Stichting Vrienden van Beeckestijn

 

Siebe Rolle, destijds directeur van het gemeentearchief van Velsen en als zodanig ook de baas van museum Beeckestijn, maakte op 16 juli 1991 de gang naar de notaris om met zijn handtekening onder de oprichtingsakte de Vriendenstichting officieel te maken. De gemeente Velsen als eigenaar van de buitenplaats heeft kort te voren beleid uitgezet en middelen vrijgemaakt om Beeckestijn verder op te stoten in de vaart der volkeren.

Op 16 juli 2016 was het dus 25 jaar geleden dat de Stichting Vrienden van Beeckestijn werd opgericht. Daarom kwam een speciale jubileumuitgave van de Nieuwsbrief uit waarin oud-bestuurslid Andries Vonk met ’25 jaar Vrienden van Beeckestijn vooruitkijkend terugblikken’ een overzicht gaf van de afgelopen 25 jaar.

 

Het huidige bestuur besloot ter gelegenheid van dit jubileum geen groot feest of receptie te geven, maar gaf drie geschenken namens de donerende Vrienden aan Buitenplaats Beeckestijn. Aan Natuurmonumenten werden twee nieuwe banken rond de vijver geschonken. Een aanrader om daar eens lekker op te gaan zitten en te genieten van het uitzicht. Aan Hendrick de Keyser stelden ze de middelen ter beschikking om de klok op het hoofdhuis te herstellen en van een luidwerk te voorzien. Ieder is blij dat de klok weer loopt en op gezette tijden haar geluid doet horen. Mogelijk is de symboliek achter dit cadeau dat de Vrienden ook bij de tijd zijn en waar nodig hun geluid laten horen. Tenslotte gaven de Vrienden aan Huis Beeckestijn twee nieuwe plantenbakken, een ter linker- en een ter rechterzijde van de voordeur van het hoofdhuis met daarin twee Taxus boompjes.