De kapelwoning

De opmerkelijke Kapelwoning op buitenplaats Beeckestijn is het oudst bewaarde voorbeeld van de neogotische bouwstijl in ons land. Deze tuinmanswoning werd gebouwd omstreeks 1770. Het is een zogenaamde ‘folly’, een bewust excentriek gebouwtje dat de wandelaar moest verrassen en inspireren. Alhoewel het een kleine woning bevat, kreeg het de vorm van een kapel.

     

Tussen omstreeks 1760 en 1772 liet Jacob Boreel, die enige tijd diplomaat in Engeland was, een landschapstuin in het achterpark van Beeckestijn aanleggen. Hierin werd deze Kapelwoning gebouwd. Het was de eerste op Engelse en Duitse voorbeelden geïnspireerde landschapstuin in Holland. 

Eigenaar Vereniging Hendrick de Keyser gaat de Kapelwoning geschikt maken als locatie voor Erfgoedlogies of Monument & Bed. Hendrick de Keyser biedt schitterende locaties aan met elk een eigen karakter als vakantiehuis(je). Van molen tot sluiswachterswoning, van romantisch tot modern, van klein tot groot.

Het plan wordt uitgevoerd met steun van de BankGiro Loterij. Op het GoedGeld Gala in februari 2013 werd bekend gemaakt dat de cultuurloterij van Nederland een extra bijdrage aan het project heeft toegekend van € 697.500,-. Met dit bedrag worden twaalf historische panden gerestaureerd, verbouwd en ingericht tot erfgoedlogies. De BankGiro Loterij geeft hiermee krachtige steun aan het behouden en publiek toegankelijk maken van bijzondere historische monumenten. Op deze manier blijft historisch erfgoed bewaard èn door velen gebruikt. In drie jaar zullen 12 panden geschikt worden gemaakt als erfgoedlogies. De selectie is zeer gevarieerd en omvat een 17de-eeuws gildehuis in Amsterdam, een neogotische kapel in het park van buitenplaats Beeckestijn, een 18de-eeuws huis aan de Friese meren en een watermolen in Limburg. Het eerste erfgoedlogies werd al te huur aangeboden: een vakantiehuisje aan zee dat de Vereniging in 2012 heeft verworven. Het huis bij Groet uit 1934 is gebouwd in de experimentele stijl van het ‘Nieuwe Bouwen’.

(Bron: Persbericht Vereniging Hendrick de Keyser (231)

 

 

 

In 2018 is het project Erfgoedlogies: Kapelwoning als vakantiewoning gestart. De oplevering wordt voorjaar 2019 verwacht.