Vereniging Hendrick de Keyser

De rol van Hendrick de Keyser in Buitenplaats Beeckestijn

Vereniging Hendrick de Keyser is de partij op Beeckestijn die de opstallen in bezit heeft. Het gaat daarbij om het hoofdhuis, de koetshuizen en de kapelwoning. De doelstelling van deze vereniging is om belangrijke en beeldbepalende huizen voor de toekomst te bewaren door deze panden te verwerven, te restaureren en vervolgens te verhuren of een bestemming te geven als Museumhuis. Dit geldt ook voor Beeckestijn. De bovenverdieping van het hoofdhuis is als kantoorruimte in gebruik, de benedenverdieping is Museumhuis. De koetshuizen zijn inmiddels prachtig gerestaureerd en hebben een horecabestemming gekregen. Met een eigenaar als Hendrick de Keyser zijn we er zeker van dat de opstallen niet in verkeerde handen kunnen komen.

Projecten van Hendrick de Keyser op Beeckestijn

Gebouwen die door ‘Hendrick de Keyser’ onder de hoede zijn genomen, voldoen aan strenge eisen. Het moeten sprekende voorbeelden zijn van de architectuur of de wooncultuur van een bepaalde periode. De geschiedenis moet niet alleen van buiten afleesbaar zijn, maar ook van binnen. Na de uitgebreide restauratie van het hoofdhuis worden vervolgprojecten uitgevoerd.

Lees meer….

Activiteiten en berichten Hendrick de Keyser

Behalve de openstelling van het huis als Museumhuis Verdieping Beeckestijn organiseert Vereniging Hendrick de Keyser activiteiten in Beeckestijn.

Lees meer….

Het hoofdhuis

Beeckestijn is een 18de-eeuws landgoed van grote allure, een prachtig voorbeeld van de cultuur van de Hollandse buitenplaats. Het is één van de weinige in zijn geheel bewaard gebleven grote buitens die aan de duinrand in Kennemerland werden gesticht als zomerverblijven van Amsterdamse regenten.

Lees meer….

De koetshuizen

De witgeschilderde koetshuizen op het voorplein zijn in de 18e eeuw gebouwd. Elk koetshuis – zuidelijk en noordelijk – is met pannen gedekt, heeft drie dakkapellen en heeft een hoge deur in de zijgevel, waardoor paard en rijtuig kon binnenrijden.

Lees meer….

De kapelwoning

De kapelwoning is een historisch onderdeel van de landschapstuin die Jacob Boreel in het achterste gedeelte van het park van Beeckestijn liet aanleggen. Het pandje, gelegen in de zuidhoek van de tuin, werd gebouwd omstreeks 1769. De kapelwoning is het oudst bewaarde voorbeeld van de neogotische bouwstijl in ons land.

Lees meer….