De klassieke kruidentuin en de barokke siertuin
Zowel de noordelijke als de zuidelijke zijtuin zijn als nutstuinen aangelegd. Men kweekte er groenten en mogelijk ook bloemen. Dergelijke nutstuinen waren meestal ter bescherming omgeven door muren of hagen. De slangenmuren die in beide tuinen worden aangetroffen waren gebouwd voor het kweken van leifruit.
De klassieke kruidentuin (noordelijke zijtuin)
In de zijtuin ten noorden van het huis lagen een moestuin, een kersenboomgaard en kassen. De zijtuin is nu in gebruik als kruidentuin en biedt ook plaats aan de bijenstal en het beeld voorstellende Lucretia.
Aan twee zijden is de kruidentuin omheind met een slangenmuur. Door de vorm van de muren staan de daar geplante fruitbomen beschut. Het metselwerk houdt vrij lang zonnewarmte vast, waardoor de bloeitijd iets vroeger wordt en de rijping wordt versneld. In 1761 liet Boreel ten behoeve van een diner perziken uit zijn tuin – gekweekt aan de slangenmuren – verschepen naar Londen. Slangenmuren werden in Nederland vooral tussen 1720 en 1740 geplaatst.
De inrichting van de noordelijke zijtuin dateert uit de jaren 1970 tot 1980. In plaats van de kweektuinen met lage broeibakken en kersenbomen die er vroeger lagen, zijn nu een kruidentuin en een vruchtenboomgaard aangelegd.
De kruiden en het fruit staan ter beschikking van Brasserie Beeckestijn. Met regelmaat oogsten zij daar. U zult dus moeten reserveren bij de Brasserie om van de opbrengst van de Kruidentuin te kunnen genieten.
Achterin de kruidentuin is het beeld van Lucretia te vinden. Het beeld is een legaat en is in 2015 als sponsorproject van de Vrienden van Beeckestijn op een sokkel geplaatst. Links daarvan staat de bijenstal ‘Bijenstein’. Weer daarachter ligt een met aarde afgedekte bunker uit de Tweede Wereldoorlog.
De barokke siertuin (zuidelijke zijtuin)
De zijtuin ten zuiden van het huis werd oorspronkelijk ook als moestuin gebruikt. Het is niet ondenkbaar dat er behalve groenten en fruit ook snijbloemen werden gekweekt. Bloemen werden gebruikt voor boeketten in huis en voor versiering bij bijzondere gelegenheden. Ook in deze tuin staan twee slangenmuren. Deze zijn lager dan die van de noordelijke zijtuin. De lange muur hier in deze tuin is op het westen georiënteerd, anders dan die van de noordelijke moestuin. Dit reden hiervan is dat er andere soorten fruit werden gekweekt.
Met de restauratie omstreeks 1960 is hier een geheel nieuwe tuin aangelegd naar eigentijds ontwerp. Verschillende kenmerkende elementen uit de 18e eeuwse Barokke tuinstijl zijn hier te zien, zoals een berceau, parterres de broderie, geschoren lindebomen en een spiegelvijver.
Achter in de tuin staat een marmeren beeldengroep van de ‘Schaking van Venus en Amor door Vulcanus’. Dit bijzondere beeld is toe te schrijven aan Bartholomeus Eggers (1630-1692). Het is omstreeks 1690 ontworpen voor de inmiddels afgebroken buitenplaats Watervliet. Deze lag in het huidige Velsen-Noord. In 1840 verwierf de eigenaar van buitenplaats Spaarnberg in Santpoort de beeldengroep. In 1949 kocht de gemeente Velsen het beeld, om het binnen de gemeente te kunnen behouden als specifiek element van de Velsense buitenplaatsen. Met de restauratie van de tuinen in de jaren zestig is de beeldengroep van het oude raadhuis in het dorp Velsen naar Beeckestijn overgebracht.