De natuur kaal en kleurloos? Niet op buitenplaats Beeckestijn bij Velsen-Zuid, waar boswachter Eveline Blok geniet van vroege voorjaarsbloeiers. “Het gaat nu heel hard. Er ontstaan complete bloemtapijten. Wat stinsenplanten betreft is Beeckestijn met 55 soorten echt een mekka.”

Beeckestijn staat bekend om zijn stinsenplanten. Wat zijn dat eigenlijk?

“Dat zijn bol- of knolgewassen die vanaf de zestiende eeuw werden aangeplant rondom kastelen, landhuizen en op buitenplaatsen. Om daarmee te kunnen pronken, werden uitbundig bloeiende stinsenplanten gebruikt, vaak geïmporteerd uit Midden- en Zuid-Europa. Inmiddels zijn het soorten die hier helemaal zijn ingeburgerd.”

Komen die elk jaar vanzelf op?

“Ja, stinsenplanten vermeerderen zichzelf vanuit de knol of wortelstok. Ze worden ook wel verwilderingsbollen genoemd. Als ze goed aanslaan vormen ze een heel tapijt.”

Wat bloeit er nu allemaal op Beeckestijn?

“Veel winterakonieten, die duiken meestal als eerste op, soms al in december. Verder barst het hier nu van de sneeuwklokjes en verschillende soorten krokussen. Ook het lenteklokje is hier te zien.”