Van de Redactie RTV Seaport

Op een idyllische plek, verscholen in het groen van Buitenplaats Beeckestijn, prijkt een charmant kapelletje met een prachtige voordeur en een sierlijke torenspits. Al eeuwenlang trekt dit mysterieuze bouwwerk voorbijgangers aan en zet hen op het verkeerde been. Achter de gevel van deze kleine kapel schuilt een bijzonder verhaal.

Ooit was dit pittoreske gebouw een simpel arbeidershuisje. De familie Boreel, destijds eigenaar van de buitenplaats, liet het in de 18e eeuw bouwen. Na een zorgvuldige en duurzame restauratie door Hendrick de Keyser Monumenten, opende het kapelletje 19 april haar deuren als ‘De Kapelwoning’. Het historische gebouw is voor het eerst geopend als vakantiehuis. De woning uit de collectie van Hendrick de Keyser, biedt een unieke combinatie van romantiek uit vervlogen tijden en hedendaags comfort.

Folly
Wanneer je wandelt door de tuinen van buitenplaats Beeckestijn duikt De Kapelwoning opeens op tussen de bomen. Precies zoals bedoeld toen het rond 1770 werd gebouwd in opdracht van de familie Boreel, die in de 18e eeuw hun zomers op de buitenplaats doorbracht. Het kapelletje is een zogenaamde ‘folly’; een ‘bouwkundige dwaasheid’. Het waren fantasiebouwwerken die vaak niet echt binnen hun omgeving pasten. Of beter gezegd, die júist niet binnen hun omgeving pasten, omdat ze in een totaal andere stijl waren gebouwd. Als bezoeker kwam je de folly tegen tijdens een wandeling en liet je je verrassen of een beetje in verwarring brengen.

Geopend door mevrouw Markerik
De opening van De Kapelwoning vond plaats op 19 april en was een bijzonder moment. Mevrouw Markerink, kleindochter van de familie Markerink die het huisje tussen 1882 en circa 1930 bewoonde, mocht als eerste het romantische vakantiehuisje betreden. Samen met Bert Meerstadt, algemeen directeur van Hendrick de Keyser Monumenten, verkende ze de groene oase van De Kapelwoning.

Logeren
De Kapelwoning is alweer het 21e vakantiehuis wat Hendrick de Keyser Monumenten beheert. Je overnacht er in de sfeer van toen, maar met het comfort van nu. De vakantiehuizen zijn onderdeel van een collectie van bijna 450 bijzondere huizen verspreid over heel Nederland. Hendrick de Keyser Monumenten behoudt de huizen door ze te gebruiken. Je kunt er vakantie vieren, maar ook wonen, werken, een evenement organiseren, of ze bezoeken als museumhuis. Zoals museumhuis Buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid, op loopafstand van De Kapelwoning.

Meer informatie: hendrickdekeyser.nl/overnachten/alle-vakantiehuizen/kapelwoning