Je hebt wonderkinderen en laatbloeiers onder de nieuwkomers. De Servisch-Nederlandse violist Julija Hartig (op de foto links) maakt – begin vijftig – een opvallend laat, maar overtuigend debuut als solist met Dark Velvet. Tot nu toe bleef ze – althans op cd – vooral een van de stemmen in het Radio Filharmonisch Orkest, het ROCtet en Ludwig. Ze treedt nu uit de schaduw met een autobiografie in muziek, want alle tien werken zijn in de loop der jaren voor Hartig zelf geschreven: van Dijalozi (1990) door vader Tibor Hartig tot Air & Riffs (2022) door Veljko Nenadic. Hartig geeft de zoektocht naar identiteit – zo actueel in een wereld op drift – betekenis en zeggingskracht. Deze week maakte de jury bekend dat Julija één van de winnaars van een Edison Klassiek is. Zij won in de categorie Nieuwkomer Nationaal.

Hartig beschrijft haar debuutalbum zelf als een muzikale autobiografie. Elke componist op het album verhoudt zich op een andere manier tot haar muzikaliteit. Tibor Hartig, Julija’s eigen vader, is één van de componisten die op het album te horen is. De jury reageerde lovend: “De wijze waarop Hartig de stukken uitvoert – zowel solo als samen met pianist Reineke Broekhans en cellist Maja Bogdanović – is telkens met een geheel eigen en persoonlijk idioom: van intiem omfloerst tot rauw en driest. Het onderbouwt het goed doordachte verhaal dat de stukken tezamen vertellen.”

Op vrijdag 6 oktober brengt Julija Hartig haar programma ‘Dark Velvet’ ten gehore tijdens het NMF Kamermuziekfestival op Buitenplaats Beeckestijn. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten boeken kan via www.natuurmonumenten.nl/kamermuziekfestival

Ook op zaterdag 7 en zondag 8 oktober vinden er concerten van getalenteerde musici plaats in het koetshuis op Beeckestijn.