Buitenplaats Beeckestijn is één van de weinige, grote 18de-eeuwse buitens in de regio Kennemerland, die in zijn geheel bewaard is gebleven. Toch was dat bijna anders. Tot twee keer toe is Beeckestijn gered van een ramp. Tijdens de Maand van de Geschiedenis organiseert Buienplaats Beeckestijn twee unieke themarondleidingen. Deze speciale rondleiding vertelt je meer over deze (bijna) rampen en je laat de sporen zien. Dit is de inleiding voor het bericht. Wat stelt dit beeld voor?
De Themarondleiding ‘Rampen op Beeckestijn’ vindt plaats op zaterdag 15 oktober en zondag 23 oktober. Op beide dagen vinden twee rondleidingen plaats om 11 uur en 12.45 uur. Een rondleiding duurt ca. 75 minuten.

De rondleiding verhaalt over de aanleg van het Noordzeekanaal, eind 19e eeuw. Als in 1865 de spade de grond in gaat loopt het tracé nog over de buitenplaats. Op het allerlaatste moment wordt een knik in de route aangebracht. Vermoedelijk heeft de heer Willem Boreel van Hogelanden, de eigenaar van Beeckestijn, hiervoor persoonlijk gezorgd. De gids vertelt hierover en in de tentoonstelling Omzeild! kun je oude documenten en handgeschilderde lithografieën bekijken.

Daarna neemt de gids je mee naar de tuinen en toont je de plek waar de manschappenbunker verzonken is en een andere bunker kunstmatig is weggewerkt in de tuin. Beeckestijn maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van Festung IJmuiden, een onderdeel van de Atlantikwall. Terug in het hoofdhuis zie je hoe prachtig het stucwerk is gereconstrueerd nadat het mede door inkwartiering van een Nederlands regiment zwaar beschadigd is geraakt.

Aanmelden themarondleiding

De themarondleiding ‘Rampen op Beeckestijn’ vindt plaats op zaterdag 15 oktober en zondag 23 oktober. De rondleiding duurt ruim 1 uur, en start om 11 uur tot 12.15 uur, en om 12.45 uur tot 14 uur.

De prijs voor volwassenen bedraagt slechts € 9,- en voor jongeren van 12 t/m 26 jaar € 5,-.
Reserveer snel je plaats. De groepsgrootte is maximaal 12 personen.

Na de themarondleiding kunnen deelnemers op eigen gelegenheid de stijlkamers in het hoofdhuis en de tuin bezichtigen.

Openingstijden

Buitenplaats Beeckestijn van Hendrick de Keyser is geopend op donderdag van 13-17 uur en op vrijdag t/m zondag van 11-17 uur. Voor het reserveren van tickets (voor deze themarondleiding):