Sinds dit najaar is het wandelpad naast de vijver ter hoogte van het hondenlosloopveld op buitenplaats Beeckestijn weer veilig te bewandelen. De zieke beeldbepalende beuk, die in mei vorig jaar in een storm een enorme tak verloor, bleek dusdanig vermolmd dat er geen redding meer mogelijk was. 

Het wandelpad is een tijdlang afgezet geweest met rood-witte linten. “Na het broedseizoen is de boom aangepakt,” legt boswachter Eveline Blok, werkzaam bij Natuurmonumenten, uit. “Voor de veiligheid van wandelaars zijn alle grote takken verwijderd. Dit noemen we ook wel ‘kandelaberen’, omdat de boom hierdoor de vorm krijgt van een kandelaar met meerder armen. Het onderste deel van de boom hebben we laten staan. De holtes in de boomstam bieden zo een perfecte schuil- of broedplaats aan vogels, eekhoorns, boommarters of vleermuizen.”

Zo houdt de meer dan 250 jaar oude beuk als een dode kandelaar toch ook leven in stand.

Dit artikel is geschreven door Arita Immerzeel en verscheen eerder in de Jutter.