De weides van Beeckestijn zijn in juni en juli een lust voor het oog. Het gras staat hoog en op de velden zie je allerlei kleuren. Er komen steeds meer verschillende soorten planten en grassen voor en daar profiteren veel vlinders, bijen en andere insecten weer van. Samen verhoogt dit de biodiversiteit enorm.

In deze graslanden groeien grassen met klinkende namen als reukgras, glanshaver en dravik. Reukgras kennen we onbewust allemaal: dit gras geeft de kenmerkende geur aan pas gemaaid hooi, wat veel mensen zo heerlijk vinden ruiken. Naast deze drie zijn er steeds meer verschillende grassoorten in de weides van Beeckestijn. De graslanden worden begin juli gemaaid en bij droog weer zal de geur goed te ruiken zijn. daar profiteren veel vlinders, bijen en andere insecten weer van. Samen verhoogt dit de biodiversiteit enorm.

Knolsteenbreek
Een prachtige bijzonderheid in het grasland hier is knolsteenbreek. Hij wordt 15-50cm hoog en valt daardoor niet altijd op in een weiland met hoog gras. Knolsteenbreek is een typische weidebloem die in mei en juni bloeit met kleine prachtige witte bloemetjes. Het beroemde Haarlems klokkenspel, het
witte bloemetje dat in mei naast het hoofdhuis van Beeckestijn onder de lindes bloeit, is een doorgekweekte vorm van knolsteenbreek. Beiden horen echt bij Beeckestijn: de één op de weides, de ander als sierbloem in het park.

Wat wèl opvalt in de weilanden is de gele gloed van boterbloemen. Je vindt hier drie soorten: scherpe boterbloem, kruipende boterbloem en knolboterbloem.
Deze staan graag op kleine kale stukjes in weiland, zoals bij molshopen. 

Stikstofbinders
Wist je dat er vijf soorten vlinderbloemigen op de weides van Beeckestijn groeien? Witte klaver, rode klaver, vogelpootje, voederwikke, rolklaver. De naam vlinderbloemigen verwijst naar de vorm van de bloem. In tegenstelling tot wat je bij de naam zou verwachten, komen op deze bloemen juist hommels, bijen en andere kleine insecten af en nauwelijks vlinders. Vlinderbloemigen zijn stikstofbinders, zij leggen stikstof uit de lucht vast in de bodem, waar het weer beschikbaar is voor andere planten.

Ruik de weides
Loop of fiets eens extra langzaam over de Kweekensteinsweg en ruik de geurige weilanden. Vanaf de hoofdingang kun je de rode route lopen.
www.natuurmonumenten.nl/beeckestijn