Gisteren zijn de eerste eikenprocessierupsen van dit jaar gevonden op Beeckestijn.

Dat betekent opletten tijdens je wandeling! De haren van deze rupsen kunnen vervelende jeuk veroorzaken.
Eikenprocessierupsen leven in groepen op eiken. Ze eten van het blad en verpoppen tot een kleine nachtvlinder, wit met zwarte stipjes. De rupsen hebben brandharen die zo klein zijn dat je ze niet ziet. Ze hebben ook veel grotere haren, maar dat zijn niet de brandharen. De brandharen kunnen klachten veroorzaken op de huid, aan ogen en luchtwegen.

Om onze bezoekers zo goed mogelijk te beschermen, informeert Natuurmonumenten de bezoekers over de aanwezigheid van de rups met borden en linten. Bij uitzondering sluiten ze een (deel van een) terrein af of zuigen ze een nest weg. Het gaat dan bijvoorbeeld om nesten bij horecagelegenheden, picknickplaatsen of kinderspeelplaatsen. In alle overige natuurgebieden wordt geen extra actie ondernomen omdat dit praktisch en financieel gezien onhaalbaar is. Door natuurbeheer proberen ze ecosystemen te herstellen zodat ook natuurlijke vijanden meer aanwezig zijn.

De komende weken zullen de boswachters dagelijks een inspectieronde lopen.

Hieronder een paar fotos: