Nog voor de pakjesavond al helemaal in de kerststemming komen. Het kan vier dagen lang op de Castle Christmas Fair op buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid.

Het is donderdag, ondanks de overvloedige regen, gelijk na opening al een drukte van belang op de fair, die dit jaar voor het eerst op de Velsense buitenplaats wordt gehouden.

,,In voorgaande jaren hielden we de Castle Christmas Fair op slot Assumburg”, zegt organisator Paul Zonneveld.
,,Maar dit jaar konden we niet op tijd zekerheid krijgen dat de herinrichting van de Tolweg in Heemskerk voor de kerst klaar zou zijn.
Toen besloten we uit te wijken naar Beeckestijn, al kregen we daar in eerste instantie geen toestemming van Natuurmonumenten en beheerder Hendrick de Keyser.
Maar na een paar maanden werden we toch weer uitgenodigd voor een gesprek en zijn we er uiteindelijk uitgekomen. Onder voorwaarde dat we
ons als organisatie houden aan een door Natuurmonumenten opgesteld gebruiksdocument, dat dient om de flora en fauna hier te beschermen. En
nu staan we dus hier voor het eerst. Ik vind het een hele mooie plek met precies de goede uitstraling voor een evenement als dit.”

Regen
Het weer is geen spelbreker, zegt hij. ,,Nee, ondanks dat het in de nacht van woensdag op donderdag gehoosd heeft, waren we daar op voorbereid.
Op de parkeerplaats hebben we allemaal platen neergelegd en voor het winkelend publiek is bijna alles overdekt.”

In de 160 aanwezige kramen wordt van alles verkocht op het gebied van ’kerstbeleving’. En er is muzikale omlijsting: uit de speakers klinkt ’Merry Christmas’ van Andy Williams, dames shantykoor Grace Darling treedt op in het koetshuis, en er zijn hoornblazers actief bij het hoofdgebouw. Ook de kerstman laat zich zien tussen de kramen. ,,Hohohohoo”, klinkt het. ,,Je kunt met de kerstman op de foto!” Als er geen reactie komt, voegt hij er snel ’Of niet’ aan toe.

Standhouder Mariëlle de Bruijn toont zich tevreden met de stroom bezoekers: ,,Het loopt lekker met de verkoop. Wat ik fijn vind, is dat er veel kijkers zijn, maar ook veel kopers. Mensen hebben er zin in”, zegt ze.

Foto’s van :Foto United FPhotos/Toussaint Kluiters
bron IJMC