Historische beplanting

De fraaie bloemenwaaier op Beeckestijn heeft dit voorjaar beplanting gekregen uit de periode van de oorspronkelijke aanleg, de 18e eeuw. De beplanting is daarbij zo gerangschikt dat de bloei gedurende de seizoenen van binnen naar buiten verloopt. In het centrum van de bloemenwaaier komen de vroegst bloeiende soorten en aan de buitenzijde de laatbloeiers. De groepjes planten worden gecombineerd met een bodembedekker, zodat de bloemenwaaier ook de rest van het seizoen
aantrekkelijk is.

Ronde bloementuinen

De oorspronkelijke versie van de cirkelvormige bloemenwaaier is omstreeks 1745 door de toenmalige eigenaar Jacob Boreel Jansz. aangelegd om te pronken met zijn bijzondere plantencollectie. Ronde bloementuinen waren in deze periode vrij gebruikelijk, maar de vorm van de bloemenwaaier op Beeckestijn met zijn gedraaide bloembedden is uniek.
Zo’n zeldzame bloemenwaaier is verder alleen te vinden op paleis Huis ten Bosch in Den Haag, ontworpen door Huybert van Straalen in 1778. Formeel aangelegde tuinen bevatten vaak symbolische verwijzingen. De gedraaide vorm van de perken zou hier een verwijzing kunnen zijn naar de wentelende zon.

Groen erfgoed

De openingshandeling werd verricht door dr Johan Carel Bierens de Haan, o.a. voorzitter van het tuinhistorisch Genootschap Cascade en oud-bijzonder hoogleraar aan de VU op 18 april 2019 op de leerstoel erfgoed van monument, tuin en landschap en Jan Gorter, landsdeelmanager Midden Nederland bij Natuurmonumenten. Buitenplaats Beeckestijn is met de gebouwen en het hele parkbos een rijksmonument.

Versterkingsplan

Ook het herstel van de bloemenwaaier vormt een onderdeel van het tienjarig versterkingsplan wat Natuurmonumenten in samenwerking met SB4 (Bureau voor
Historische Tuinen, Parken en Landschappen) voor Beeckestijn heeft opgesteld.

Wat vooraf ging

Met de jaren was de bloemenwaaier op Beeckestijn volledig verloren gegaan. Door archeologisch onderzoek zijn sporen van de oorspronkelijke versie aangetroffen en in 1998 is de bloemenwaaier gereconstrueerd. Bij de reconstructie is gebruik gemaakt van materialen en planten, gebaseerd op algemeen historisch bronnenmateriaal. Het plantschema is toentertijd eigentijds ingevuld. Natuurmonumenten heeft dat nu hersteld door beplanting aan te brengen uit de periode van de oorspronkelijke aanleg in de 18e eeuw.

Bron: Persbericht Natuurmonumenten, Eveline Blok

Schenking door de Vrienden van Beeckestijn 

De Vrienden van Beeckestijn maakten de opening extra feestelijk met een schenking van vier fraaie banken. Deze zijn in de vier hoeken van de Bloemenwaaier geplaatst. In zijn toespraak feliciteerde voorzitter Hugo Brink Natuurmonumenten met dit prachtige resultaat. Hij droeg niet alleen de vier banken over, maar schonk ook namens de Vrienden twee fluweelbomen als afscheidscadeau voor de twee aftredende bestuursleden Andries Vonk en Renee Bosma.