De eeuwenoude kapelwoning op Beeckestijn, oorspronkelijk bedoeld als tuinmansonderkomen.

Carlo Nijveen / IJmuider Courant 17 november 2018

VELSEN-ZUID De langverwachte opknapbeurt van een eeuwenoude tuinmanswoning op buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid kan waarschijnlijk binnenkort in gang worden gezet. Het pand moet worden omgetoverd tot overnachtingsplek voor pasgetrouwde stellen en kleine families, is de bedoeling.
De Vereniging Hendrick de Keyser, eigenares van de woning, wil onder meer de fundering van het pand aanpakken. Het vroegere tuinmansonderkomen – gebouwd in 1769 – verrees in de vorm van een neogotische kapel. Daarom wordt het pand aan de P.C. Hooftlaan in Driehuis ook wel ’de kapelwoning’ genoemd.

Erfgoed
Als het aan Vereniging Hendrick de Keyser ligt, wordt de opknapbeurt van de woning volgend jaar uitgevoerd. De organisatie die zich over erfgoed ontfermt, heeft de financiering door een subsidie al rond. Maar zij wacht nog op de noodzakelijke vergunningen. Om de opknapbeurt mogelijk te maken, is een bestemmingsplanwijziging nodig.
De verbouwing van de kapelwoning maakt deel uit van een veel grotere renovatie op Beeckestijn, die in 2014 is begonnen en naar verwachting nog jaren in beslag zal nemen. Ook het terrein rondom het voormalige tuinmansonderkomen moet weer glans krijgen.

De Stichting Vrienden van Beeckestijn juicht de op handen zijnde verbouwing toe. ,,Nóg mooier zou het zijn als de kapelwoning volledig wordt gerestaureerd’’, zegt secretaris Jorgen Rasmussens. ,,De woning had oorspronkelijk ook een gotisch voorportaal. Het is onze wens dat ook dat karakteristieke detail weer zal zijn te zien.’’
Rasmussens en voorzitter Hugo Brink van de Stichting Vrienden van Beeckestijn zijn ondertussen tevreden over de renovatie van Beeckestijn. Op de buitenplaats is inmiddels een kopie te bewonderen van de bloemenwaaier die daar meer dan driehonderd jaar geleden werd aangelegd. Ook werd eerder het zogenoemde centraal plateau opgeknapt. Dat plateau markeert de overgang van de Franse naar de Engelse landschapsstijl. Brink: ,,De renovatie gaat sneller dan gedacht.’’
De ’Vrienden’ tellen anno 2018 zo’n vierhonderd donateurs. Om te proberen meer kleine en grotere geldschieters voor de buitenplaats te vinden, loopt een wervingscampagne. Brink: ,,We hebben geflyerd in Driehuis, Velsen-Zuid en een stukje van IJmuiden-Oost. De eerste aanmeldingen stromen binnen. Geïnteresseerden kunnen ons jaarlijks met verschillende bijdragen steunen, vanaf vijftien euro. De gemiddelde donatie ligt hoger dan dat bedrag. Dus veel vrienden zijn zeer gemotiveerd.’’

Bezoekers
Verreweg de meeste donateurs komen uit de IJmond en de regio’s Haarlem en Haarlemmermeer. Beeckestijn is behoorlijk in trek. In 2017 kwamen 171.000 ’unieke’ bezoekers naar de Velsense buitenplaats, aldus beheerder Natuurmonumenten.

Aspirant-donateurs kunnen zich aanmelden via vriendenvanbeeckestijn.nl en belangstellenden kunnen via die nieuwe website een donateurschap cadeau doen. Op de site is informatie over de activiteiten op de buitenplaats.