Tijdens een boomcontrole heeft de afdeling Openbare Werken van de gemeente Velsen bij een aantal iepen op buitenplaats Beeckestijn iepziekte geconstateerd.

De iepziekte wordt veroorzaakt door een invasieve exoot, de schimmel Ophiostoma ulmi. De iepenspintkever is de belangrijkste verspreider van deze schimmelziekte. Verspreiding kan ook ondergronds verlopen via wortelcontact tussen zieke en gezonde iepen. Na besmetting verspreidt de schimmel zich snel in de houtvaten. De iep probeert de schimmel in te kapselen door het afsluiten van de houtvaten waardoor de boom verdroogt; meestal heeft dit de dood tot gevolg.

Volgens een gemeentelijke verordening dient Natuurmonumenten de zieke iepen binnen veertien dagen te verwijderen. Een gespecialiseerd bedrijf zal daar in opdracht van Natuurmonumenten op woensdag 25 juli mee beginnen. Het betreft hier voornamelijk het verwijderen van opschot (jonge bomen). Daarnaast wordt een aantal iepen preventief verwijderd om verdere verspreiding van de iepziekte en/of de iepenspintkever te voorkomen.

De werkzaamheden vinden voornamelijk plaats aan de randen van de recreatievelden en weilanden en langs de Van Lenneplaan. We verwachten dat de bezoekers van buitenplaats Beeckestijn hier niet veel hinder van zullen ondervinden.

(Bron: Natuurmonumenten, 20 juli 2018)