Het buitenseizoen is weer geopend en Buitenplaats Beeckestijn haakt daar op in met een nieuwe tentoonstelling over bijzondere fotografie: ‘Anthologie’.
Natuurmonumenten heeft het afgelopen jaar maar liefst 40.000 stinzenbollen in de botanische tuinen geplant, waardoor deze weer de uitstraling van een paar eeuwen geleden krijgen.
‘Met de tentoonstelling Anthologie willen we daarop anticiperen’, zegt curator van Beeckestijn Bianca Vooges. ‘We hebben de expositie door diverse kunstenaars laten invullen. In vijf verschillende kamers van het hoofdgebouw van Beeckestijn is van alles te zien. Er zijn oude tulpenfoto’s, ingesponnen insecten, bloemstillevens, Aziatische bollen en een drama op bosgrond’.
In de Vogeltjeskamer treft de bezoeker foto’s van Henze Boekhout. Vooges: ‘Henze Boekhout gaat in zijn werk uit van herinneringen. Zo heeft hij zich laten inspireren door een landschap aan de rand van Fribourg’.
Confronterend zijn de foto’s die Hanny Suidgeest heeft gemaakt. Drie foto’s op de tafel in de eetkamer, over het dramatische verlies van haar zoon Gregory.
In het kabinet treft de bezoeker de foto’s van Piet van Leeuwen. Opvallen hier is een afbeelding van de ‘Arisaema’, een fotogenieke plant uit het Verre Oosten. ‘Het is abstracte kunst met veel rechte lijnen erin’, aldus Vooges.
Het fotowerk van kunstenares Margriet Smulders bestaat uit bloemstillevens en wordt gekarakteriseerd door tegenstellingen. ‘Het werk van Margriet is frivool en heeft vaak een mysterieuze diepte’, aldus Vooges. ‘Soms met een wat onheilspellende ondertoon. Smulders werkt in grote spiegelbakken met bloemen erin. Door de verschillende combinatie ontstaat vervreemding’.
In de Roze Kamer werk van Harold Strak. Deze kunstenaar heeft zich de fotografie in al haar facetten eigen gemaakt. Hij bouwt zelf camera’s, prepareert zijn eigen filmmateriaal en benadert de fotografie op haast wetenschappelijke wijze. Een fraai voorbeeld hiervan is de serie ‘Arthropoda’.

(Bron: artikel IJmuider Courant 19 april 2018; foto: Corrie Kroon)